TR | EN
Bilim Dünyasına Eskişehir’den Yeni Bir Bitki Türü Daha
24.07.2018
Öne çıkan görsel

Eskişehir’den Yeni Bir Bitki Türü Daha Keşfederek Bilim Dünyasına Tanıtıldı

Veronica ersin-yucelii Yaylacı, O.Koyuncu & Ocak

Üniversitemizin Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Sistematik Botanik Ekibindeki Bilim İnsanları Eskişehir’den Yeni Bir Bitki Türü Daha Keşfederek Bilim Dünyasına Tanıttılar.

                  Yürütücülüğünü Doç. Dr. Onur KOYUNCU’nun yaptığı ve Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu (BAP) tarafından desteklenen “Günyüzü (Eskişehir) ve Çevresinin Tohumlu Bitkiler, Karayosunu, Liken Florası ve Etnobotanik Özelliklerinin Belirlenmesi ile Bazı Tohumlu Bitkilerin Polen Morfolojileri Üzerinde Çalışmalar” başlıklı projenin arazi çalışmaları sırasında Eskişehir’in Sivrihisar ilçesi, Arayit Dağı’ndan yeni bitki türü bulundu.

                  Plantaginaceae (Sinirotugiller) familyasından Veronica (Yavşanotu) cinsine ait olan yeni bitki türünün ismi Anadolu Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden ve Japon Bahçesi kurucularından olan ayrıca Eskişehir’de ve ülkemizde botanik bilimine üstün hizmetlerde bulunan Prof. Dr. Ersin Yücel hocaya atfedilerek: Veronica ersin-yucelii olarak verildi. Bitkinin otörlüğünü ise Dr. Ömer Koray Yaylacı, Doç. Dr. Onur Koyuncu ve Prof. Dr. Atila Ocak yaptı.

                  Sorumlu yazarlığı Doç. Dr. Onur KOYUNCU tarafından yapılan yeni türün makalesi (A new Veronica (Plantaginaceae) species from Central Anatolia, Turkey) Sistematik Botanik camiasının saygın dergilerinden olan Phytotaxa Dergisinin Temmuz 2018 sayısında yayımlandı

(http://www.mapress.com/j/pt/article/view/phytotaxa.362.1.4).

Biyoloji Bölümü Sistematik Botanik Ekibindeki Bilim İnsanları, Prof. Dr. Atila OCAK, Prof. Dr. İsmühan POTOĞLU ERKARA, Doç. Dr. Onur Koyuncu, Dr. Ö. Koray YAYLACI (Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi), Dr. Okan SEZER; Dr. Kurtuluş ÖZGİŞİ ve Dr. Derviş ÖZTÜRK’ün yeni bitki türüne hocaları Prof. Dr. Ersin YÜCEL’in ismini vererek hocalığa, bilime, üniversitelerimize, Eskişehirimize, Ülkemize, hizmet edenlere ahde vefa örneği göstererek onları bilim var oldukça yaşatma gayretinde olduklarını belirttiler.

Artık Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin, Fen Edebiyat Fakültesi’nin, Biyoloji Bölümü’nün sonsuza kadar dalgalanacak bir bayrağı daha var Sivrihisar’ın Eryiğit (Arayit) Dağında; Yücel Veronikası (Veronica ersin-yucelii Yaylacı, O.Koyuncu & Ocak).

Biyolojik çeşitliliğin çevreden ekonomiye, turizmden tıbba, kimyadan mühendisliğe daha çok bilgi sunabilmesi ve şehrimize, ülkemize, evrensel bilime değer katması gayreti ve inancıyla.