TR | EN
Bölüm

Bölümümüz, 1982-1983 öğretim yılında Anadolu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurularak eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. 1993 yılından itibaren ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Meşelik kampüsünde faaliyetlerini sürdürmektedir. Günümüzde bölüm lisans öğretimi ağırlıklı olarak ana bina olan F5 blokta sürdürülmekte, yanı sıra araştırma laboratuvarlarının bulunduğu F2 ve TİM bloklarında da hizmet verilmektedir. Bölümde lisans ve lisanüstü öğrencilerin uygulamalı öğretim faaliyetlerinde yararlanılan, modern donanıma sahip üç adet öğrenci eğitim laboratuvarı ile akademik kadronun araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü 18 adet donanımlı araştırma laboratuvarı bulunmaktadır. Öğretim üyelerimiz bu laboratuvarlarda pek çok uluslararası ve ulusal araştırma ile bilgi üretmekte ve bu birikimle eğitime ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamaktadır. Yürütülen tüm bilimsel aktivitelere lisans ve lisans üstü öğrencilerin katılımı teşvik edilerek nitelikli mezun hedefine ulaşılmaktadır. Bölümün çok sayıda bitki ve hayvan türünden oluşan zengin biyolojik koleksiyonu ise F5 binasında yer almaktadır.

Bölüm bünyesinde Genel Biyoloji, Botanik, Zooloji, Moleküler Biyoloji, Hidrobiyoloji ve Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji olmak üzere 6 Anabilim Dalı bulunmaktadır. Günümüzde bu anabilim dallarında 28 akademik personel (17 Profesör, 4 Doçent, 3 Dr. Öğr. Üyesi ve 4 Arş. Gör. Dr.) görev almaktadır. Bölümde görev yapan 3 idari personel (1 Sekreter, 1 Teknisyen ve 1 Kat Görevlisi) de sunulan hizmetlere katkı da bulunmaktadır.

Öğrenciler, lisans öğrenimleri süresince, zorunlu ders ve laboratuvarlar dışında seçmeli dersler alarak mezuniyet sonrası çalışma hedeflerine göre bilgi ve becerilerini artırma şansına sahiptirler. Ayrıca genel not ortalamaları yeterli olan, başarılı öğrencilerin "Çift Anadal" ve "Yandal" programlarını başarı ile tamamlayarak ikinci diploma veya sertifika alma hakkı bulunmaktadır. Bununla birlikte başarılı öğrenciler istedikleri takdirde, Mevlana, Farabi ve Erasmus gibi değişim programlarından da yararlanabilmektedirler. 

Bilimsel eğitim yanında öğrencilerimizin sosyal ve kültürel gelişimlerine destek olmayı hedefleyen bölümümüz Zooloji kulübü gibi öğrenci kulüplerine tüm akademik kadrosu ile katkı sağlamaktadır. Biyoloji Bölümü, yıl içinde zaman zaman düzenlediği ekskürsiyon çalışmaları ile öğrencilerin teorik bilgilerini pratikte de geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu amaçla çalışma programları düzenlenerek, öğrenciye “canlıyı adresinde bulma” becerisi kazandırılmaktadır. Bu çalışmalarda öğrencilere, bulduğu canlı özdeği gözlemleme, yakalama, tespit etme ve saklama yöntemlerinin öğretilmesinin yanı sıra, ekip çalışması, mesleki dayanışma gibi  becerileri ile  birlik beraberlik duygusunun geliştirilmesi de hedeflenmektedir.

Mezunlarımızın ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilir olmasını sağlamak üzere yüksek kalitede eğitim programı sunmak esas amacımızdır. Bu doğrultuda, öğrencilerimizin, donanımlı, üstün nitelikli bilgi ve becerilerine sahip Biyologlar olarak yetişmeleri bölümümüz açısından önceliklidir. Kırk yılı aşkın süredir verilen lisans, yüksek lisans ve doktora mezunlarımız başarıları ile bölümümüzün gururu olmuştur. Mezun olan öğrencilerimiz uzun yıllardır akademi, eğitim, sağlık, endüstri gibi farklı sektörlerde  görev alarak, ders ve laboratuvarlarda kazandıkları mesleki bilgiyi başarılı bir şekilde uygulamaya geçirmektedirler.